Włoski makaron domowy Di Carlo

Gdzie kupić?

Kliknij i zobacz

Żywy makaron

Nazywamy go “żywym” , ponieważ nie ważne czy jest surowy czy ugotowany widać i czuć w nim świeże, żywe ciasto z najwyższej jakości twardej pszenicy durum. Taki jest tradycyjny, domowy makaron włoski.

Cavatelli

Cavatelli to kształt z powszechnej w południowych regionach Włoch rodziny strascinati. Liczne typy różnią się liczbą palców jakimi wywiera się nacisk. W wypadku Cavatelli są to trzy palce.

Maccheroni

Maccheroni to typowy południowo-włoski, kalabryjski kształt. Wytwarza się go przez owinięcie cienkiego arkusza ciasta z semoliny wokół łodyżki zioła.

Cavati

Cavati – podobnie jak Cavatelli – to kształt z rodziny strascinati, popularny w Puglii. Tradycyjnie podawany z sosem.

Składniki
Kraj pochodzenia
Opakowanie

mąka z pszenicy durum, woda

Włochy

500 g