Hiszpańskie przetwory warzywne Figaro
Kapary i owoce kapara
Kaparki to marynowane, zielone, zamknięte, pąki kwiatów, w smaku zbliżone do owoców kapara zwanych też jabłuszkami kaparowymi. Charakteryzują się delikatnie ostrym, cierpko-kwaśnym i gorzkawym smakiem, dodatkowo uwydatnionym po zamarynowaniu. Zarówno kapary jak i kaparki mają bardzo szerokie zastosowanie w daniach kuchni śródziemnomorskiej, doskonale nadają się do sosów pomidorowych i dań na bazie wina z dodatkiem cebuli, czosnku, zielonych oliwek i świeżych przypraw liściastych, są doskonałym dodatkiem do pizzy, dań z kurczakiem, sosu tatarskiego i ryb. Hiszpanie rozcierają kapary i łączą je z migdałami, czosnkiem oraz natką pietruszki i taką pastę podają na smażonej rybie. Kapary można łączyć również z oliwkami, bazylią, gorczycą, pieprzem, czosnkiem, oregano i estragonem.
Kapary: Kaparki, woda, sól, ocet winny
Papryka Piri Piri
Papryka piri-piri wyróżnia się ognistym temperamentem nie tylko poprzez intensywnie czerwoną barwę, ale także przez mocno pikantny smak, który wyostrza charakter każdej potrawy, do której dodamy nawet niewielką ilość tej papryczki. Co więcej, papryka chili to nie tylko pikantny smak; zawiera ona bowiem wiele składników odżywczych oraz substancję o właściwościach leczniczych (kapsaicynę).
Papryka Piri-piri, woda, ocet, sól, regulator kwasowości: kwas mlekowy
Pieprz zielony
To w rzeczywistości niedojrzały pieprz czarny o łagodniejszym smaku i aromacie. Zielony pieprz idealnie komponuje się z różnego rodzaju mięsem oraz rybami. W szczególności polecany do sosów, marynat i podkręcenia smaku różnego rodzaju zup.
Pieprz zielony, woda, ocet winny, sól
Korniszony
Specjalnie wyselekcjonowane korniszony Figaro to drobne ogórki konserwowe o wyważonym smaku. Wyśmienicie chrupkie zachwycają najbardziej wymagających koneserów. Polecane w szczególności jako zakąska oraz jako dodatek do sałatek i sosów.
Korniszony, woda, ocet, sól, cukier, przyprawy